Przepisy
Agaty

Szybkie curry z kurczaka

Drób, Kuchnie świata, Mięso, Obiady, Przepisy – blog kulinarny
Opis

curry z kurczaka (4)

Ten obiad to był impuls chwili i efekt przejrzenia zawartości lodówki. Mleczko kokosowe zostało po robieniu kremu czekoladowego (i on niedługo na blogu!), w zamrażalniku czekało kilka liści limonki i trawa cytrynowa. Pasta curry też się znalazła w żelaznych zapasach.

curry z kurczaka (5)

Do tego ryż, dla urozmaicenia ugotowany razem z soczewicą (strączkowe- moja miłość!) i gotowe!

curry z kurczaka (3)

Wierzch dania posypcie listkami kolendry, natką pietruszki i paseczkami chili- niech będzie ostro i kolorowo!

curry z kurczaka (1)

Kurczaka przypraw solą i pieprzem, obtocz w mące, usmaż na złoto na oleju. Zdejmij z patelni.

Na tą samą patelnię włóż drobno pokrojoną cebulę i czosnek, smaż na małym ogniu, aż stanie się miękka. Dodaj zmiażdżoną (np. trzonkiem noża lub w moździerzu) trawę cytrynową, liście limonki oraz pastę curry. Wymieszaj. Dodaj z powrotem kurczaka, zalej mleczkiem kokosowym. Dopraw proszkiem curry oraz solą (lub sosem rybnym), gotuj kwadrans na małym ogniu.

Podawaj z ryżem (lub tak jak ja, dodaj do niego jeszcze soczewicę).

 

-->