Agaty
Przepis
- serek kremowy - 1 opakowanie (125 g)
- mąka pszenna - 2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- jajko - 1 szt
- sól - duża szczypta
- mleko - ok. 1 i 1/2 szklanki (do 2 szklanek)
- olej - 1 łyża
Serek rozmieszaj dokładnie z jajkiem, olejem i szklanką mleka. Dodaj mąkę, proszek i sól, wymieszaj.
Dodaj tyle mleka, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
Ciasto porcjami wylewaj na rozgrzaną patelnię, placuszki smaż (do smażenia nie używam już tłuszczu) na złoto z obu stron. Podawaj z syropem klonowym, miodem, owocami…
A jaki serek kremowy? Czy twarozek?
-
Typu „philadelphia”
Ale pysznie puszyste pancakes, ja czekam na tydzień amerykański w lidlu i masełko orzechowe, do pancakes idealne :)
Uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki. Wyglądają na rozpływające się w ustach :)
Agatko , często zaglądam na Twoją stronę -tym razem placuszki… Mam pytanko kiedyś na Twoim blogu był przepis na pyszne ciasto czekoladowe z dynią -nie mogę go teraz odnalaeźć. Dziękuję za odpowiedź .
-
Część przepisów z 2009 roku nie została przeniesiona po zmianie domeny, ale postaram się odszukac ten przepis i go przypomnie!
Ile gram serka? Bo opakowania sa rozne. Pozdrawiam
-
125 g :)
Jaka patelnie polecasz do tego typu placuszkow?robilam podobne i wyszly takie rozciapciane :( juz nie mowiac jak smazylam bez tluszczu co sie dzialo :/
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Zdjęcia cudne. Śliczna kompozycja barw. Poezja oraz ślinotok. Magda