Przepisy
Agaty

Tarta z zielonymi szparagami, cukinią i porem

Przepisy, Tarty, Vege, Warzywa
Opis

DSC_0819

W tym sezonie tart z zielonymi szparagami zrobiłam ilości wręcz hurtowe. Podejmowałam nimi gości, podawałam na obiad, napiekłam na Restaurant Day.

DSC_0824

 

DSC_0827

W tej wersji połączyłam młode, zielone warzywa: szparagi, cukinię i pora. Trio świetnie się ze sobą zgrało, o czym mam nadzieję, będziecie chcieli sami się przekonać, robiąc to danie.

DSC_0869

Szparagi pozbaw zdrewniałych końcówek, przez minutę obgotuj w osolonej wodzie. Każdą sztukę przekrój na 3 części.

Cukinię pokrój wzdłuż na 4 części, następnie w kostkę. Pora posiekaj, zeszklij na oliwie.

Warzywa wyłóż na dno tarty.

Jajka wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Polej nimi warzywa. Wierzch posyp parmezanem, ułóż na nim gałązki tymianku. Piecz ok. 45 minut w temp. 200 oC, aż masa się zarumieni. Przed podaniem odczekaj kilka minut, tarta będzie się łatwiej kroić.

-->