Przepisy
Agaty

Placuszki z kaszy gryczanej

Naleśniki & placuszki, Obiady, Przekąski, Przepisy, Vege
Opis

O tym, że kasza gryczana jest zdrowa, nie trzeba już chyba nikomu przypominać. Ja jednak do tej palonej nie jestem do końca przekonana, dlatego w sklepach szukam raczej tej „zwykłej”, o mniej zdecydowanym smaku.

placuszki z kaszy (5)

 

Moja kasza tym razem przyjęła formę chrupiących kotlecików. Kaszy do nich specjalnie nie gotowałam na sypko, lepiej bowiem, by była lekko klejąca, placuszki lepiej zachowają wtedy kształt.

DSC_1623 (4)

 

 

Możecie smażyć z masy płaskie placki (niczym poczciwe „ziemniaczane”), albo grubsze przypominające kotleciki mielone, w każdej formie będą pyszne.

placuszki z kaszy (4)

Do ich podania przygotowałam prosty sos z jogurtu, czosnku, skórki cytrynowej i świeżej kolendry. Bardzo orzeźwiający!

Proporcje na ok. 14 placków.

 

Kaszę ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Połącz z marchewką, jajkami, posiekaną natką, mąką i rozgniecionym (widelcem) twarogiem. Przypraw do smaku (dość intensywnie- kasza, twaróg, jajka nie mają same z siebie intensywnego smaku). Odstaw masę na kwadrans.

Na rozgrzany olej nakładaj łyżką porcje masy. Smaż na małym ogniu na złoto z obu stron. Podawaj na ciepło.

-->