Przepisy
Agaty

Wątróbka z konfiturą cebulową na wytrawnym ciastku

Mięso, Przekąski, Przepisy, Tarty
Opis

Czasem okazuje się, że najprostsze połączenie smaków (bo kto nie pamięta wątróbki z cebulką ze szklonych stołówek?!) mogą zaskoczyć nas nową jakością, pokazać że sprawdzić się doskonale mogą także w wersji nieco bardziej wysublimowanej.

wątróbka z konfiturą cebulową (1)

Do przygotowania tej przystawki użyłam spodu z kruchego, wytrawnego ciasta (z TEGO przepisu). Jeśli jednak nie macie czasu, ani ochoty na jego przygotowywanie, użyjcie gotowego ciasta francuskiego. Wystarczy wyciąć z niego krążki, nakłuć je widelcem (aby zbytnio nie wyrosły) i upiec na złoto w 200 oC.

wątróbka z konfiturą cebulową (2)

A na koniec, tak zupełnie szczerze, myślę, że będziecie tą przekąską zachwyceni! :)

wątróbka z konfiturą cebulową (5)

Proporcje na 4 porcje.

Cebulę posiekaj na cienkie piórka. Wolno duś, na małym ogniu na oliwie z dodatkiem cukru i tymianku. Cebula musi być miękka. Zajmie to ok. 15 minut.

Po tym czasie wlej ocet i wodę, duś na małym ogniu, aż płyn odparuje, a cebula stanie się kremowa. Przypraw do smaku.

Wątróbkę oprósz mąką. Na patelni rozpuść olej i masło, dodaj wątróbkę. Smaż na małym ogniu, przypraw solą, pieprzem i kolendrą. Wątróbka powinna pozostać lekko różowa w środku, ładnie zarumieniona z zewnątrz.

Na krążku ciasta ułóż warstwę konfitury, na niej ciepłą wątróbkę. Całość możesz dodatkowo skropić sosem balsamicznym, ozdobić świeżym tymiankiem lub natką pietruszki.

 

-->