Przepisy
Agaty

Babka kokosowo-ananasowa

Ciasta, Owoce, Przepisy
Opis

To rodzaj wypieku, który na twarzy wywołuje błogi uśmiech i natychmiastową chęć wyrwania się na wakacje do ciepłych krajów.

babka kokosowo-ananasowa (6)

Aromatyczny ananas i wiórki kokosowe tworzą wręcz karaibski nastrój i świetnie komponują się w tym wilgotnym cieście.

babka kokosowo-ananasowa (2)

 

W cieście jest dużo mokrych dodatków, długo więc zachowuje świeżość, ale trzeba też uważać przy jego pieczeniu i pozwolić spokojnie się wypiec:)

babka kokosowo-ananasowa (5)

Proporcje na foremkę do babki ok.30 cm średnicy. Moje ciasto lekko posmarowałam cytrynowym lukrem i obsypałam uprażonymi na suchej patelni grubymi wiórkami kokosowymi.

 

Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę, wbijaj po jednym jajku. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Wymieszaj.

Wsyp wiórki kokosowe, na następnie połącz z ananasem.

Ciasto wlej do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piecz w temp. 180 oC ok.60 minut. Ciasto musi się ładnie zarumienić, a wbity patyczek- być suchy.

Wyjmuj z foremki dopiero po ostygnięciu.

-->