Przepisy
Agaty

Pomidorowa sałatka chlebowa „Panzanella”

Kuchnie świata, Przepisy – blog kulinarny, Surówki & sałatki, Vege, Warzywa
Opis

Wiadomo, że nie można marnować jedzenia. Idąc tym tropem właśnie, Włosi wymyślili „panzanellę” czyli sałatkę na bazie (już czerstwego) pieczywa. U Was też na pewno zostają jakieś nie pierwszej świeżości bułeczki, przygotowanie tej włoskiej sałatki będzie więc doskonałym pomysłem na pyszne ich wykorzystanie! Jeśli zaś macie tylko świeże pieczywo, podpieczcie je w tosterze lub na blaszce piekarnika na grzanki. Takie chrupiące sprawdzi się  najlepiej!

Ta sałatka najlepiej smakuje latem, gdy pomidory są słodkie i soczyste, pieczywo idealnie wchłania wtedy z nich cały sok.

Panzanellę przygotujcie najlepiej jakąś godzinę przed podaniem i schowajcie do lodówki, żeby smaki dobrze się połączyły, wytrzyma jednak w lodówce i całą noc.

 

 

 

Skórki papryki lekko natrzyj oliwą. Paprykę ułóż na blaszce. Wstaw na wysoką półkę piekarnika nagrzanego do 220 oC i piecz, aż stanie się miękka, a skórka sczernieje. Ok. 10 minut. Ostudź, zdejmij skórkę (w tym celu zamknij gorącą paprykę szczelnie  w foliowym woreczku, gdy ostygnie- otwórz ją- skórka z łatwością da się obrać). Paprykę pokrój na cienkie paski.

Na dno miski wlej oliwę, dodaj rozdrobniony ząbek czosnku, nieco octu balsamicznego. Dodaj pokrojone pomidory i pozostałe składniki sałatki. Wymieszaj- wstaw do lodówki.

Przed samym podaniem posyp sałatkę listkami bazylii i startym parmezanem.

-->