Przepisy
Agaty

Pomidorowa sałatka chlebowa „Panzanella”

Kuchnie świata, Przepisy – blog kulinarny, Surówki & sałatki, Vege, Warzywa

Wiadomo, że nie można marnować jedzenia. Idąc tym tropem właśnie, Włosi wymyślili „panzanellę” czyli sałatkę na bazie (już czerstwego) pieczywa. U Was też na pewno zostają jakieś nie pierwszej świeżości bułeczki, przygotowanie tej włoskiej sałatki będzie więc doskonałym pomysłem na pyszne ich wykorzystanie! Jeśli zaś macie tylko świeże pieczywo, podpieczcie je w tosterze lub na blaszce piekarnika na grzanki. Takie chrupiące sprawdzi się  najlepiej!

Ta sałatka najlepiej smakuje latem, gdy pomidory są słodkie i soczyste, pieczywo idealnie wchłania wtedy z nich cały sok.

Panzanellę przygotujcie najlepiej jakąś godzinę przed podaniem i schowajcie do lodówki, żeby smaki dobrze się połączyły, wytrzyma jednak w lodówce i całą noc.