Potrawy wigilijne: Pierogi z makiem i skórką pomarańczową
Nawet w czasie Świąt nie samymi rybami człowiek żyje, a poza tym dobrze jest kolację zakończyć słodkim akcentem ;)
Te słodkie, nadziewane makiem i bakaliami pierogi są rewelacyjną alternatywą np. dla makowca (choć i na niego niebawem podam na blogu przepis!). Ja poszłam lekko na łatwiznę i użyłam gotowej masy, doprawiając ją po swojemu. Możecie jednak naturalnie sami przygotować farsz dodając do maku miód, orzechy, rodzynki i inne ulubione bakalie.
Pierogi takie podaję ciepłe, polane pomarańczowym sosem. Zachwycą Was, słowo!
Pierogi bardzo sympatyczne. Ciekawa jestem zwłaszcza tych makowych potraw wigilijnych z różnych części Polski. Na podkarpaciu króluje kutia, słyszałam o kluskach z makiem i innych makowych specjałach. Co u Was robi się z maku poza makowcem?