Przepisy
Agaty

Potrawy wigilijne: Pierogi z makiem i skórką pomarańczową

Desery, Przepisy, Święta
Opis

Nawet w czasie Świąt nie samymi rybami człowiek żyje, a poza tym dobrze jest kolację zakończyć słodkim akcentem ;)

 Te słodkie, nadziewane makiem i bakaliami pierogi są rewelacyjną alternatywą np. dla makowca (choć i na niego niebawem podam na blogu przepis!). Ja poszłam lekko na łatwiznę i użyłam gotowej masy, doprawiając ją po swojemu. Możecie jednak naturalnie sami przygotować farsz dodając do maku miód, orzechy, rodzynki i inne ulubione bakalie.

Pierogi takie podaję ciepłe, polane pomarańczowym sosem. Zachwycą Was, słowo!

Follow my blog with Bloglovin

Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2 mm. Wykrawaj szklanką krążki ciasta. Zwilż ich brzegi wodą, na środek nałóż łyżeczkę masy makowej i sklej. Pierogi odkładaj na omączony blat.

Pierogi gotuj w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną (ok. 3 minut od zawrzenia). Układaj na półmisku.

Okrój skórkę z pomarańczy i (bez białej, wewnętrznej części) pokrój w bardzo cienkie paseczki. W rondelku zagotuj masło, z 4 łyżkami wody i skórką pomarańczową. Sos gotuj aż zgęstnieje, a paseczki skórki staną się półprzezroczyste. Sosem polej pierogi. Podawaj na ciepło.

-->