Potrawy wigilijne: Pierogi z makiem i skórką pomarańczową
Nawet w czasie Świąt nie samymi rybami człowiek żyje, a poza tym dobrze jest kolację zakończyć słodkim akcentem ;)
Te słodkie, nadziewane makiem i bakaliami pierogi są rewelacyjną alternatywą np. dla makowca (choć i na niego niebawem podam na blogu przepis!). Ja poszłam lekko na łatwiznę i użyłam gotowej masy, doprawiając ją po swojemu. Możecie jednak naturalnie sami przygotować farsz dodając do maku miód, orzechy, rodzynki i inne ulubione bakalie.
Pierogi takie podaję ciepłe, polane pomarańczowym sosem. Zachwycą Was, słowo!
- mąka pszenna - 2 szklanki
- jajko - 1 szt
- olej - 1 łyżeczka
- ciepła woda - do połączenia ciasta
- sól - 1 łyżeczka
- masa makowa - 200 g
- skórka z pomarańczy - obrana z 1/2 owocu
- masło - 2 łyżeczki
- cukier - 3 łyżki
Używając miksera wyposażonego w hak lub na stolnicy wyrób ciasto na pierogi. Mąkę połącz z jajkiem, olejem oraz wlewaną stopniowo ciepłą wodą (ok. ¼ szklanki). Wyrobione ciasto musi być elastyczne i niezbyt miękkie.
Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2 mm. Wykrawaj szklanką krążki ciasta. Zwilż ich brzegi wodą, na środek nałóż łyżeczkę masy makowej i sklej. Pierogi odkładaj na omączony blat.
Pierogi gotuj w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną (ok. 3 minut od zawrzenia). Układaj na półmisku.
Okrój skórkę z pomarańczy i (bez białej, wewnętrznej części) pokrój w bardzo cienkie paseczki. W rondelku zagotuj masło, z 4 łyżkami wody i skórką pomarańczową. Sos gotuj aż zgęstnieje, a paseczki skórki staną się półprzezroczyste. Sosem polej pierogi. Podawaj na ciepło.
Zjadłoby się takie pierogi, ale u mnie na pewno nie będą chcieli takie zrobić na święta. Będzie tradycyjny makaron z makiem i bakaliami :)
Te pierogi wyglądają ( i pewnie smakują ) jak zaczarowane :)
-
Dziękuję za taki piękny komplement! :)
Pięknie wyglądają, takiej mieszanki jeszcze nie jadłam :)
Cudowne!
Mniam, kuszą te twoje maczkowe pierogi.
A jak smakuje samo ciasto? Bo marzy mi się takie idealne do pierogów z kapustą i grzybami :)
-
Moim zdaniem to ciasto na 5 ! :)
-
To zaufam i zrobię :)
-
dziękuję bardzo za ten przepis – pierogi z tym sosem smakują wyśmienicie i wreszcie odnalazłam idealne proporcje ciasta:)
Pierożki wyglądają przepysznie! Chciałabym je zrobić jutro na wigilię. Tylko pytanie ile sztuk wychodzi na tę porcję ciasta? Mam dużą rodzinkę…;-) Pozdrawiam świąecznie.
-
To proporcje na ok. 20 sztuk, w zależności oczywiście od tego, jak duże zrobisz :)
-
Bardzo dziękuję. W takim razie zrobię z podwójnej porcji ;-) Wesołych Świąt!
-
Pierożki wyszły pyszne, wszystkim smakowały i chyba na stałe zagoszczą wśród potraw wigilijnych ;-) Zrobiłam do nich sos waniliowo- cytrynowy na bazie masła i śmietany kremówki, pycha. Dziękuję za przepis, wreszcie znalazłam idealne proporcje ciasta. Z podwójnej porcji wyszło mi 60 pierogów wykrawanych szklanką o średnicy 6,5 cm. Gorąco polecam ten przepis! Pozdrawiam ;-)
Piękne zdjęcia pierogów. Zrobione przez osobę po dobrym szkoleniu. Zbliżenia i rozmazania nadają się na okładkę pisma kulinarnego.
Moja lista potraw wigilijnego menu
-
Dziękuję pięknie, choć po szkoleniu nie jestem :)
Apetyczne pierożki na słodko. Polecam też ciekawe i sprawdzone potrawy wigilijne z mojego domu http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Pierogi bardzo sympatyczne. Ciekawa jestem zwłaszcza tych makowych potraw wigilijnych z różnych części Polski. Na podkarpaciu króluje kutia, słyszałam o kluskach z makiem i innych makowych specjałach. Co u Was robi się z maku poza makowcem?