Przepisy
Agaty

Potrawy wigilijne: strucla z makiem (makowiec)

Ciasta, Przepisy – blog kulinarny, Święta
Opis

Szczerze uwielbiam mak i naprawdę z wielką przyjemnością jem wszystkie desery, które go zawierają (kilka dni temu nawet lody!). Równocześnie pełen bakalii makowiec najbardziej kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem.

 To warstwa ciasta drożdżowego otulająca nadzienie. Trzeba pamiętać, by nie nakładać go zbyt dużo, gdyż w trakcie pieczenia może rozerwać ciasto. Liczy się więc w miarę rozsądny umiar (choć ja, przyznaję, mogłam dodać go nieco więcej) :)

Dzięki wilgotnemu farszowi możecie cieszyć się tym ciastem nie tylko w wigilijną noc, ale i wszystkie świąteczne dni!

Follow my blog with Bloglovin

Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut.
Następnie podziel ciasto na dwie części, każda rozwałkuj na prostokąt o boku ok. 30 x 15 cm. Na wierzchu rozsmaruj masę makową i zwiń jak roladę (niezbyt ściśle). Przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 oC na 30 minut, po tym czasie piecz kolejne 30 minut w 180 oC. Jeśli okaże się zbyt spieczone na wierzchu przykryj je folią aluminiową i dopiecz przez pozostały czas.
Ciasto polej lukrem i posyp płatkami migdałów oraz rodzynkami.

-->