Szczerze uwielbiam mak i naprawdę z wielką przyjemnością jem wszystkie desery, które go zawierają (kilka dni temu nawet lody!). Równocześnie pełen bakalii makowiec najbardziej kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem.
To warstwa ciasta drożdżowego otulająca nadzienie. Trzeba pamiętać, by nie nakładać go zbyt dużo, gdyż w trakcie pieczenia może rozerwać ciasto. Liczy się więc w miarę rozsądny umiar (choć ja, przyznaję, mogłam dodać go nieco więcej) :)
Dzięki wilgotnemu farszowi możecie cieszyć się tym ciastem nie tylko w wigilijną noc, ale i wszystkie świąteczne dni!
cukier puder - 1 szklanka (plus do przygotowania lukru na wierzch)
masło - 125 g, miękkie
żółtko - 2 szt
jajko - 1 szt
mleko - 1/3 szklanki, letnie
drożdże - 40 g, świeże
sól - 1/4 łyżeczki
masa makowa - 700 g
migdały w płatkach - 4 łyżki (na wierzch)
rodzynki - 2 łyżki (na wierzch)
Przygotowanie:
Drożdże i łyżkę cukru zalej letnim mlekiem, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Pozostały cukier utrzyj mikserem z miękkim masłem na gładką masę. Dodaje żółtka i całe jajko oraz sól. Wsyp mąkę oraz drożdżowy zaczyn. Dokładnie wyrób ciasto ręcznie lub mikserem zakończonym hakiem. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut.
Następnie podziel ciasto na dwie części, każda rozwałkuj na prostokąt o boku ok. 30 x 15 cm. Na wierzchu rozsmaruj masę makową i zwiń jak roladę (niezbyt ściśle). Przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 oC na 30 minut, po tym czasie piecz kolejne 30 minut w 180 oC. Jeśli okaże się zbyt spieczone na wierzchu przykryj je folią aluminiową i dopiecz przez pozostały czas.
Ciasto polej lukrem i posyp płatkami migdałów oraz rodzynkami.
Przepis
Potrawy wigilijne: strucla z makiem (makowiec)
Składniki:
mąka pszenna - 3 szklanki
cukier puder - 1 szklanka (plus do przygotowania lukru na wierzch)
masło - 125 g, miękkie
żółtko - 2 szt
jajko - 1 szt
mleko - 1/3 szklanki, letnie
drożdże - 40 g, świeże
sól - 1/4 łyżeczki
masa makowa - 700 g
migdały w płatkach - 4 łyżki (na wierzch)
rodzynki - 2 łyżki (na wierzch)
Przygotowanie:
Drożdże i łyżkę cukru zalej letnim mlekiem, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Pozostały cukier utrzyj mikserem z miękkim masłem na gładką masę. Dodaje żółtka i całe jajko oraz sól. Wsyp mąkę oraz drożdżowy zaczyn. Dokładnie wyrób ciasto ręcznie lub mikserem zakończonym hakiem. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut.
Następnie podziel ciasto na dwie części, każda rozwałkuj na prostokąt o boku ok. 30 x 15 cm. Na wierzchu rozsmaruj masę makową i zwiń jak roladę (niezbyt ściśle). Przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 oC na 30 minut, po tym czasie piecz kolejne 30 minut w 180 oC. Jeśli okaże się zbyt spieczone na wierzchu przykryj je folią aluminiową i dopiecz przez pozostały czas.
Ciasto polej lukrem i posyp płatkami migdałów oraz rodzynkami.
Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut.
Następnie podziel ciasto na dwie części, każda rozwałkuj na prostokąt o boku ok. 30 x 15 cm. Na wierzchu rozsmaruj masę makową i zwiń jak roladę (niezbyt ściśle). Przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 oC na 30 minut, po tym czasie piecz kolejne 30 minut w 180 oC. Jeśli okaże się zbyt spieczone na wierzchu przykryj je folią aluminiową i dopiecz przez pozostały czas.
Ciasto polej lukrem i posyp płatkami migdałów oraz rodzynkami.
-->
Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami?
Zapisz się do newslettera i jako pierwszy odbierz smakowite przepisy!
Klasyczna i najlepsza, chociaż w moim domu zdecydowanie nad ciastem drożdżowym przeważa ilość masy makowej. :)