Przepisy
Agaty

Potrawy wigilijne: śledź w śmietanie

Przepisy, Ryby & owoce morza, Święta
Opis

To kolejna potrawa, która co roku gości na moim świątecznym stole. Tak przygotowany śledź jest orzeźwiający dzięki dodatkowi kwaskowatego jabłka i aromatyczny za sprawą skórki cytrynowej.

 Użytą do jego zrobienie śmietanę z powodzeniem możecie zastąpić dobrym, kremowym jogurtem (ja zwykle tak robię), ale to przepis klasyczny, sos jest więc na bazie śmietany.

Jeśli śledzia w śmietanie podaję w wersji na co dzień, jako dodatek gotuję ziemniaki w mundurkach. Ten duet jest wręcz dla siebie stworzony!

Follow my blog with Bloglovin

Gotowe pokrój w ok. 1-2 cm kawałki.

Jabłko obierz, pokrój w drobną kostkę, podobnie postąp z szalotką i ogórkiem. Wszystkie składniki odsącz z nadmiaru płynów papierowym ręcznikiem.

Wszystkie składniki włóż do miski, dodaj śmietanę, przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wierzch dania ozdób tartą skórką cytrynową, koperkiem (pietruszką) i pieprzem.

-->