Potrawy wigilijne: łosoś z kremowym sosem chrzanowym
Prawo serii najwyraźniej działa, bo dziś kolejny przepis na rybę w świątecznej odsłonie i zarazem propozycja dla osób, które nie są wielkimi fanami karpia.
Łosoś jest powszechnie lubiany, łatwo dostępny i naprawdę łatwy w przygotowaniu. To ten typ świątecznego dnia, z którym poradzi sobie nawet początkująca gospodyni (gospodarz:).
Porcję mięsa podaję z ostrym, a zarazem krenowym sosem chrzanowym, który na zdjęciu ozdobiony jest świeżymi owocami borówki, ale możecie posypać go natką pietruszki albo rozdrobnionymi ziarnami różowego pieprzu.
- filet z łososia - 2 szt, po ok. 200 g każdy
- śmietanka kremówka - 1/4 szklanki
- chrzan - tary, 3 łyżki
- oliwa - 1 łyżeczka
- cukier puder - 1/2 łyżeczki
- sól, pieprz - do smaku
Rybę posól i popieprz, skrop oliwą i usmaż z obu stron, na złoto, na patelni grillowej.
Śmietankę połącz z cukrem i ubij (nie na sztywno, ma być gęsta jak kwaśna śmietana). Dodaj chrzan, dopraw solą i wymieszaj.
Na kawałek ciepłej ryby nałóż porcję sosu.
Możesz przybrać świeżymi jagodami borówek lub natką pietruszki.
Uwielbiam łososia :) To moja ulubiona ryba :) Elegancko podany :)
Taki łosoś ? Palce lizać !
no i juz wiem co zjem zamiast karpia (za ktorym delikatnie mowiac nie przepadam :) dzieki !
Zrobiłam na święta, znakomity ten sos chrzanowy. Polecam!
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Na tak podanego łososia z chęcią wymienię karpia:)