Przepisy
Agaty

Rewelacyjne maślane bułeczki

Pieczywo, Przepisy
Opis

Długo szukałam sposobu na wypiek bułeczek, o bardzo charakterystycznym, przypominającym mi wakacje spędzane na południu Niemiec, smaku. I udało się!

Według mnie rewelacyjnie sprawdzają się jako słodkie zakończenie śniadania, albo nawet popołudniowy deser z kapką dżemu. Dość ciężkie i mocno maślane. Przepyszne.

Podałam je na talerzykach po pradziadkach Piotra, mają ponad 100 lat- wyobrażacie sobie !?

Po tym czasie, gdy masa zacznie „bąbelkować”, dodaj mąkę i sól. Wygniataj (najlepiej robić to mikserem), dodając po jednym jajku przez 5 minut. Odstaw ciasto na kolejnych 5 minut, po czym dodawaj po kawałku masło. Wyrób, ostaw na ok. godzinę aby ciasto podwoiło swoją objętość. Uformuj bułeczki (po ok. 70 g każdą) , ułóż na blasze do pieczenia i odczekaj kolejne 20 minut. Wierzch bułeczek posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 20-25 minut w 180 oC.

-->