Przepisy
Agaty

Budyń z gorzką czekoladą, wiśniami i szczyptą cynamonu

Czekolada, Desery, Przepisy
Opis

Czasami (szczególnie w deszczowy dzień) nie ma to jak stary, dobry budyń czekoladowy. Ten jest wyjątkowy, bo zrobiony na bazie ciemnej czekolady, z dodatkiem pachnących cynamonem wiśni.

Trochę inny od tradycyjnego, bo dodatkowo gotowany na parze.

 

Budyń: Skrobię, cukier i sól rozmieszaj w metalowej lub szklanej misce z mlekiem. Ustaw ją na garnuszku z gotującą się wodą. Co jakiś czas mieszaj masę, aż zacznie gęstnieć (ok. 20 minut). Dodaj czekoladę oraz wanilię i wódkę, wmieszaj kakao. Mieszaj jeszcze przez kilka minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Do miseczek nałóż po łyżce wiśni, wlej ciepły budyń. Przed podaniem na wierzchu ułóż resztę owoców.

-->