Przepisy
Agaty

Risotto z bobem i groszkiem

Kuchnie świata, Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Vege, Warzywa
Opis

risotto z bobem i groszkiem (4)

Od kilku tygodni w mojej kuchni niepodzielnie króluje bób. Uwielbiam jego świeży kolor i smak!

risotto z bobem i groszkiem (1)

Wystarczy go ugotować, obrać, lekko posolić i podać z masłem i koperkiem. Lub w wersji nieco wymyślniejszej, z jędrnym groszkiem, w formie klasycznego, włoskiego risotta.

risotto z bobem i groszkiem (2)

Jeśli chcielibyście jeszcze bardziej podkreślić kolor dania, proponuję dodać kilka zmiksowanym na gładką papkę listków szpinaku. Uzyskacie piękne, zielone risotto!

risotto z bobem i groszkiem (3)

Proporcje dla 3 osób

Na dużą patelnię wlej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekany por.

Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj. Wlej wino. Zaczekaj, aż płyn odparuje.

Dolej ½ szklanki ciepłego bulionu, wymieszaj. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dolej kolejną porcję bulionu, stale mieszaj. Powtarzaj, aż ryż uzyska kremową konsystencję, nie będzie przy tym rozgotowany (ok. 15-20 min). Dodaj obrany
groszek. Po kilku minutach dodaj bób, ma się tylko w ryżu zagrzać.

Zdejmij z ognia i dodaj parmezan oraz zimne masło. Wymieszaj, dopraw do smaku.

-->