Wytrawne muffinki z serem i inne przekąski na wakacje
Nie przejmując się zupełnie tym, że dziś 13 (bo to przecież szczęśliwa data!) zapraszam na wspomnieniowe muffinki wprost z sobotniego wydania DDTVN (tu link), w którym miałam przyjemność gotować.
Do przygotowania moich babeczek użyłam cukinii, szynki i szczypiorku, a dodatek serka do smarowania Hochland zastąpił mi tłuszcz (np. olej), jak zwykle do tego typu wypieków trzeba dodawać.
Muffiny są intensywne w smaku, a przy tym bardzo wygodne do jedzenia. Idealnie nadają się na piknik, czy jako drugie śniadanie w pracy i szkole. Najłatwiej odchodzą od papierka po dokładnym ostudzeniu.
Do babeczek dodajcie serek do smarowania o intensywnym smaku np. cheddar lub orzechowy, delikatniejszy emmentaler.
A to pozostałe potrawy, jakie miałam przyjemność przygotować w studio:
Zupa z cukinii i młodych ziemniaków
1 por
2 cukinie
3 młode ziemniaki
1 l. bulionu
½ opakowania serka do smarowania Hochland gouda
Sól, pieprz- do smaku
Gałka muszkatołowa
Koperek- do podania
Śmietana 18%- do podania
2 łyżki oliwy
Na oliwie zeszklij drobno posiekany por, dodaj pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką) oraz ziemniaki. Przesmaż, zalej bulionem, gotuj do miękkości. Dodaj serek, zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku.
Podawaj z kleksem śmietany i gałązką koperku na wierzchu.
Chrupiące kanapki z pastą z makreli
1 wędzona makrela
3 jajka ugotowane na twardo
½ opakowania serka do smarowania Hochland Emmentaler
3 łyżki posiekanego szczypioru
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 korniszony
3 łyżki twarożku „grani”
2 łyżki majonezu
1 łyżka pikantnego ketchupu
Sałata- do podania
Pełnoziarniste pieczywo tostowe- do podania
Sól, pieprz- do smaku
Jajka ugotuj na twardo, połącz z obraną z ości makrelą, posiekanymi ziołami i korniszonem. Twarożek wymieszaj z majonezem, ketchupem i serkiem. Połącz składniki, przypraw do smaku. Podawaj na ciepłych grzankach z sałatą.
Sałata z grzankami, szynką dojrzewającą, jajkiem w koszulce i serowo-winnym sosem
Bagietka
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
Mieszanka sałat
1 opakowanie szynki szwardzwaldzkiej
1 ogórek świeży
6 rzodkiewek
3 jajka
2 łyżki białego octu winnego
¼ szklanki białego wytrawnego wina
1/2 opakowania serka do smarowania Camembert
Sól, pieprz- do smaku
Bagietkę pokrój na cienkie kromki, natrzyj ząbkiem czosnku, skrop oliwą i upiecz do zezłocenia pod grzałką piekarnika.
Zagotuj garnuszek wody z białym octem winnym, do lekko gotującej się wody delikatnie wbij jajka. Gotuj ok. 4-5 minut.
Szynkę pokrój w paseczki, usmaż na chrupko na rozgrzanej patelni. Sałatę wymieszaj z pokrojonymi w plasterki rzodkiewkami i ogórkiem. W garnuszku zgotuj przez minutę białe wino. Dodaj serek, połącz, przypraw do smaku i ostudź. Tak przygotowanym sosem polej warzywa, dodaj szynkę i grzanki. Na wierzchu ułóż ciepłe jajko.
A ten czerwony sos ze zdjęcia to z czego? :)