Przepisy
Agaty

Proste muffinki ze śliwkami

Desery, Muffiny & babeczki, Owoce, Przepisy
Opis

stół z babeczkami ze śliwkami

Jesień to pora gdy większość deserów zaczyna pachnieć cynamonem i innymi przyprawami korzennymi. Mi takie klimaty bardzo odpowiadają, bo nie ma to jak kubek dobrej herbaty i coś słodkiego do kompletu. Dziś tym słodkim “czymś” będę babeczki ze śliwkami, bo przecież śliwki to obok cynamonu symbol jesiennych słodkości.

Babeczki ozdabiam na wierzchu połówkami lub kilkoma ćwiartkami owców. Warto wybrać te słodkie i mocno dojrzałe śliwki, które w czasie pieczenia zamieniają się wręcz w powidła, stają się lekko ciągnące, miękkie i cudownie aromatyczne.

babeczki ze śliwkami

Czym doprawić babeczki ze śliwkami?

Babeczki ze śliwkami niejedno mają imię i możemy podawać je w co najmniej kilku wersjach smakowych. Podstawowa to dodanie do ciasta wspomnianego już przeze mnie cynamonu. Pamiętajcie tylko, żeby nie dodawać go zbyt dużo, bo może wprowadzić do deseru gorzkawy posmak! Sama bardzo lubię dodać szczyptę cynamonu i drugą- innych mielonych korzeni np. goździków, kardamonu czy ziela angielskiego, dzięki takiemu mixowi muffinki zyskują bogatszy aromat.

Ciasto doprawić możecie jednak otartą skórką z pomarańczy. Te cytrusy wspaniale komponują się ze śliwkami i nadają babeczkom cudny zapach- prawie już świąteczny.

Trzecią drogą, która jest moim zdaniem najbardziej uniwersalna,  jest wzbogacenie masy aromatem wanilii. Najlepiej dodać świeżo łuskane z laski ziarenka lub zainwestować w dobry, naturalny ekstrakt waniliowy. Taki aromat wart jest swojej ceny, bo daje deserom niesamowity aromat (zupełnie nie porównywalny z cukrem wanilinowym).

Z podanych proporcji upieczecie klasyczną foremkę (na 12 szt) babeczek ze śliwkami.

Ilość owoców potrzebnych do wypieku zależeć będzie od ich wielkości.

muffinka ze śliwkami