Szarlotka idealna- najprostsza na świecie!
Kocham jesień za jabłka i zapach szarlotki. Wybieram zawsze ciasta łatwe, szybkie w przygotowaniu i przy tym naprawdę pyszne. Tak istnieją takie ciasta idealne, a dzisiejszy jabłecznik bez dwóch zdań się do tej kategorii zalicza!
To ciasto z gatunku „samo się robiących”. Mieszasz w misce składniki łyżką czy trzepaczką (rózgą)- nawet miksera nie trzeba brudzić!- wylewasz do foremki, na wierzch jabłka i gotowe. No, prawie gotowe, bo trzeba postawić jeszcze słodką kropkę nad i czyli zwieńczyć szarlotkę miłym dodatkiem w postaci chrupiącej i pachnącej cynamonem skorupki na wierzchu.
Słodka skorupka maślano- cynamonowa
To znowu bardzo proste. Wystarczy wierzch posypać cukrem (wybieram naturalnie pachnący karmelem cukier trzcinowy), doprawić szczyptą cynamonu (ja lubię dodać jeszcze odrobinę mielonych goździków), a następnie równomiernie rozłożyć kawałeczki masła. Cukier z masłem w wysokiej temperaturze piekarnika połączy się tworząc przepyszną karmelowo- cynamonową powłoczkę na całej powierzchni szarlotki.
To ciasto ma w sobie mało tłuszczu (dodajemy tylko 4 łyżki oleju!), jest przy tym wyjątkowo wilgotne i długo utrzymuje świeżość. A wszystko to dzięki dodatkowi sporej ilości jogurtu naturalnego.
Połączenie tych wszystkich elementów sprawia, że przedstawiam Wam ciasto, któremu naprawdę blisko do słodkiego ideału. Taką szarlotkę będziecie chcieli jeść codziennie!
Podaję proporcje na foremkę o średnicy ok. 22 cm.
Polecam. Pyszne!