Przepisy
Agaty

Risotto z pomidorami

Kuchnie świata, Obiady, Przepisy, Vege, Warzywa
Opis

risotto pomidorowe (1)

Kolejny raz na blogu pojawia się risotto (TU znajdziecie inne wariacje tego włoskiego dania), tym razem z pomidorami.

risotto pomidorowe (6)

Jako dodatek wybrałam przesmażoną cukinię, jednak świetnie sprawdzą się także skropione oliwą i podpieczone pod grillem piekarnika pomidorki koktajlowe. Listki świeżej bazylii, na wierzchu, są moim zdaniem niezbędne!

risotto pomidorowe (3)

Pamiętajcie, risotto „pije” dużo płynu, przygotujcie więc dobry bulion. W momencie, gdy rondel z risotto zestawiacie z ognia, danie powinno mieć konsystencję dość rzadkiej owsianki. Po dodaniu sera i masła nieco stężeje, a po kolejnych kilku minutach ryż jeszcze bardziej napęcznieje od sosu.

risotto pomidorowe (2)Proporcje dla 3 osób.

risotto pomidorowe (7)

Na tą samą patelnię ponownie wlej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną szalotkę- mus być zupełnie miękka, ale nie zarumieniona.

W rondelku podgrzej bulion z passatą pomidorową (pamiętaj, musi być naprawdę dobra, ja najbardziej lubię taką z małymi kawałkami pomidorów w środku, nie przetartą na zupełnie gładki sos). Możesz doprawić mieszankę do smaku, wg. upodobań np. szczyptą soli czy cukru.

Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj, aż ziarenka staną się szkliste. Wlej wino, zagotuj, aż większość płynu odparuje.

Dolej chochlę ciepłego bulionu z pomidorami, wymieszaj.

Gdy ryż wchłonie cały płyn, dolej kolejną porcję pomidorowego bulionu. Mieszaj. Powtarzaj dolewanie ciepłego bulionu partiami, aż ryż uzyska kremową konsystencję, nie będzie przy tym rozgotowany, a pozostanie jędrny w środku.

Zdejmij z ognia, dodaj parmezan i masło, wymieszaj. Dopraw do smaku.

Podawaj z cukinia i listami bazylii na wierzchu. Możesz dodatkowo posypać parmezanem.

-->