Przepisy
Agaty

Sałatka z pieczonej papryki z czosnkowym dressingiem

Przepisy – blog kulinarny, Surówki & sałatki, Vege
Opis

Uwielbiam tą sałatkę za jej uniwersalność. Dobrą paprykę można w końcu dostać w sklepach przez cały rok.

Świetnie sprawdzi się zimą, jako dodatek do pieczonej wołowiny, latem zaś doskonale komponuje się z grillowanymi potrawami, albo jako lekka przekąska w zestawie z chrupiącą grzanką.

Do sosu dodaję ząbek czosnku, który po upieczeniu staje się kremowy, wręcz słodki, traci swoją ostrość, a równocześnie doskonale dodaje smaku zwykłemu vinegrettowi.

 

 

Do miseczki wyciśnij z łupinki czosnek (będzie miał kremową konsystencję), wymieszaj do z solą, oliwą i octem. Powinien utworzyć się wręcz kremowy sos, najłatwiej wymieszać wszystkie składniki w małym słoiczku. Dressingiem polej papryki, posyp natką pietruszki.

-->