Przepisy
Agaty

Spaghetti z klopsikami i sosem podwójnie pomidorowym

Makarony, Obiady, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Uwielbiam makaron podany w ten sposób! Klasyczne połączenie z klopsikami (duszonymi w sosie, więc bardzo delikatnymi!) i sosem pomidorowym jest naprawdę świetne.

DSC_0800 (2)

To danie proste, ale właśnie w tej prostocie tkwi jego siła. Do podania używam dużej ilości świeżych ziół o włoskim rodowodzie: oregano i bazylii. Tworzą zestaw idealny!

DSC_0802 (3)

(A sos jest podwójnie pomidorowy, bo przygotowany na bazie siekanych pomidorów i pesto z pomidorów suszonych.)

Mięso wymieszaj z jajkiem, oregano, posiekaną natką pietruszki. Dopraw do smaku, uformuj kulki wielkości małej mandarynki. Ułóż na wierzchu gotującego się sosu, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Przez ten czas nie mieszaj dania, klopsiki nie mają być wymieszane z sosem.

Makaron ugotuj w osolonej wodzie, na wierzchu ułóż sos i klopsiki. Posyp świeżymi ziołami.

-->