Przepisy
Agaty

Świąteczne ciasto żurawinowe

Boże Narodzenie, Ciasta, Przepisy
Opis

Po pełen zestaw sprawdzonych przepisów na Święta zapraszam do mojego eBooka Pyszne Święta– to 16 słodkich i 16 wytrawnych przepisów (pona 80 stron treści!) na idealne Boże Narodzenie! Książka jest jest w formie pdf, w ciągu sekundy więc znajdzie się na Twoim telefonie czy komputerze! Do kupienia TUTAJ! Smacznej lektury!

***

ciasto żurawinowe kuchnia agaty

To ciasto skradło moje serce! Maślany spód (ale z kokosową nutą!), słodka kruszonka, a pomiędzy nimi nadzienie z dwóch rodzajów żurawiny (suszonej i świeżej/mrożonej), gotowanych w soku pomarańczowym. To jest po prostu pyszne!

DSC_0216

Proporcje ciasta na foremkę o wymiarach ok. 20x 30 cm.

Dodaj sól, mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj, aby tylko składniki się połączyły (ciasto nie ma być jednolite).

3/4 ciasta przełóż do foremki (ok. 25×20 cm)  i wyłóż nim dno. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 oC na 10 minut, niech się lekko podpiecze.

Do reszty ciasta dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, palcami rozdrobnij na drobną kruszonkę.

Obra rodzaje żurawiny wymieszaj z mąką ziemniaczaną, zalej sokiem i gotuj na małym ogniu, aż owoce zmiękną i wchłoną cały sok. Ostudź.

Owoce wyłóż na podpieczony spód. Wierzch posyp kruszonką. Ponownie wstaw do piekarnika. Zapiekaj ok. 45 minut w temp. 180 oC, aż wierzch ładnie się zrumieni. Po upieczeniu ozdób lukrem lub oprósz cukrem pudrem.

-->