Przepisy
Agaty

Szaszłyki na gałązkach rozmarynu

Grill, Mięso, Przepisy
Opis

To przepis przede wszystkim dla tych, którzy mają jeszcze nie zebrany przed zimą ogrodowy rozmaryn, choć naturalnie ten ze sklepowej półki nada się równie dobrze.

To on gra tu główne skrzypce, nadając mięsu niezrównany aromat i niestandardowy wygląd.

Pozostałe dodatki (w tym marynata do mięsa) powinny być delikatne, żeby nie zdominowały rozmarynowego zapachu, który wydziela się najintensywniej, w momencie zdejmowania  kawałków mięsa ze świeżych gałązek.

Ok. 10 listków rozmarynu drobno posiekaj, wymieszaj z oliwą, octem i rozdrobnionym czosnkiem. Mięso pokrój w kostkę i pokryj marynatą. Odstaw na minimum godzinę.

Paprykę pokrój w kostkę podobną wielkością do kawałków kurczaka. Nadziewaj naprzemiennie na gałązki mięso i paprykę. Smaż na złoto na patelni grillowej lub teflonowej, bez dodatku tłuszczu.

-->