Jarmuż to najlepszy kompan zimowych obiadów- smaczny, zdrowy, szybki do przygotowania.
W jednym garnku gotujesz wodę na makaron, w rondelku szklisz cebulę, dorzucasz jarmuż i za 10 minut zadowolona rodzina siada przy stole :)
Proporcje dla 3 osób.
Przepis
Szybki makaron z jarmużem
Składniki:
jarmuż - ok. 150 g
pomidorki koktajlowe - ok. 100 g
cebula - 1 szt
oliwa - 2 łyżki (plus do podania)
makaron - 250 g, razowy
sól, pieprz - do smaku
parmezan - do podania
Przygotowanie:
Makaron ugotuj 'al dente’ w dużej ilości osolonej wody.
Na patelni zeszklij na oliwie drobno posiekaną cebulę. Dodaj jarmuż, wlej 3 łyżki wody i na małym ogniu, pod przykryciem gotuj ok. 3 minut. Dodaj przekrojone na pół pomidorki, wymieszaj, dopraw do smaku. Przesmaż prze ok. 3 minuty.
Warzywa wymieszaj z makaronem, przed podaniem oprósz świeżo tartym parmezanem, skrop oliwą.
Ten makaron jest prosty a jakże przepyszny!! Właśnie go zjadłam na obiad, coś pysznego!! Z wierzchu posypałam włoskim pecorino, bo akurat miałam w lodówce. Na stałe wchodzi do repertuaru, a i jeszcze razem z cebulą zeszkliłam ząbek czosnku. Brawo za przepis Agata.