#tajemniczyskladnik … mazurka (i konkurs!)
Cały kulinarny świat zamarł wczoraj przed ekranami telewizorów. Premierę miał bowiem nowym program, „Tajemniczy składnik”, w którym tuzy polskiej gastronomii siekać będą, gotować, trikami swoimi się dzielić i pomysły na najlepsze dania przedstawiać. W każdy wtorek o 21:35 (Polsat) zapraszam więc przed ekrany. Obecność obowiązkowa! :)
A skoro już o dobrej kuchni w wiosennym klimacie, tajemniczych składnikach i kuchennych inspiracjach mowa, płynnie przejdę do słodkiego sedna dzisiejszego wpisu- mazurków.
Uwielbiam wprost te małe, słodkie dzieła sztuki. Kajmak, lukier, bakalie- tu nie ma żadnych ograniczeń. Bardzo lubię wykorzystywać do nich masy z suszonych owoców (śliwek, daktyli lub fig) gotowanych z dodatkiem dobrego porto, aż utworzą słodki, aromatyczny krem. Pyyyszny!
A teraz konkurs: jestem bardzo ciekawa Waszych pomysłów i patentów na mazurek idealny! Jaki jest #tajemniczyskladnik, bez którego nie wyobrażacie sobie tego ciasta? Konfitur różana, mąka z migdałów, a może… pomoc męża?
Swoje odpowiedzi na powyższe pytanie zostawiajcie proszę w komentarzach pod tym postem do półocy 19.03. br. Wybiorę 3 najciekawsze, a zwycięzców zaproszę na warsztaty pieczenia mazurków w Kuchni Agaty, naturalnie. Te już 28.03 br. (sobota) w moim bydgoskim studio. Z warsztatów nakręcimy też film! Będzie pysznie, słowo!
PS. Jeśli jesteście ciekawi, poniżej film z wcześniejszych kulinarnych zmagań w Warsztatach Kuchni Agaty, pod patronatem marki Electrolux:
A na koniec, przepis na słodkie cudo z warstwą karmelowej masy i bakalii, czyli mazurek królewski, po mojemu.
—–
UPDATE:
Na warsztaty zapraszam serdecznie:
AnnęSz, Julę i Karolę (abyśmy mogły razem potrenować pieczenie ;) – ze zwyciężczyniami skontaktuję się mailowo. Jeszcze raz gratuluję i do zobaczenia!
Dla mnie tym wyjątkowym składnikiem sa migdały.Sprawiają ,że ciasto jest wyjątkowe- królewskie.