Przepisy
Agaty

Torcik (z bajecznym kremem czekoladowym)

Boże Narodzenie, Ciasta, Czekolada, Desery, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Po pełen zestaw sprawdzonych przepisów na Święta zapraszam do mojego eBooka Pyszne Święta– to 16 słodkich i 16 wytrawnych przepisów (pona 80 stron treści!) na idealne Boże Narodzenie! Książka jest jest w formie pdf, w ciągu sekundy więc znajdzie się na Twoim telefonie czy komputerze! Do kupienia TUTAJ! Smacznej lektury!

***

torik brownie z kremem czekoladowym kuchnia agaty (2)

Czasami tak się zdarza, że trochę przez przypadek odkrywamy smak marzeń. Trochę tego, trochę tamtego i okazuje się, że to jest to! Podobnie było z dzisiejszym moim torcikiem, a w zasadzie z kremem do niego. Nie wykluczam, że ktoś już przede mną posiadł tę tajemnicę, dla mnie jednak to nowość: okazało się, że wymieszanie serka kremowego (takiego naturalnego, jak Philadelphia), z Nutellą (w proporcji 1:1) tworzy Najlepszy, Nieziemski, Lśniący, lekko Ciągutkowy krem czekoladowy!

torik brownie z kremem czekoladowym kuchnia agaty (1)

torik brownie z kremem czekoladowym kuchnia agaty (5)

torik brownie z kremem czekoladowym kuchnia agaty (4)

Od teraz moje torty nie będą już takie same! Ten krem jest tak doskonały, że postanowiłam innego już nie przyrządzać. To nowa jakość. Zakochałam się i tyle.

torik brownie z kremem czekoladowym kuchnia agaty (3)

Dziś, z okazji Mikołajek zostawiam Was z czekoladowym torcikiem brownie, z warstwą wyśmienitego kremu czekoladowego i całą masą złotej posypki. W końcu jak Święta, to Święta! :)

Całe jajka ubij z cukrem i solą, aż uzyskasz kremową, puszystą masę (jajka mniej więcej potroją swoją objętość).

Do masy jajecznej wmieszaj rozpuszczoną czekoladę z masłem.

Delikatnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mielone migdały. Wymieszaj.

Ciasto przelej do  wyłożonej papierem do pieczenia foremki o średnicy ok. 23 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 oC. Piecz ok. 25 minut. Ostudź.

Przygotuj krem: serek wymieszaj z Nutellą (wystarczy łopatką czy trzepaczką), rozsmaruj na wierzchu tortu. Ozdób według uznania.

-->