Przepisy
Agaty

Jabłecznik z malinami i orzechową kruszonką

Ciasta, Desery, Owoce, Przepisy – blog kulinarny
Opis

szarlotka z malinami i krusoznką kuchnia agaty (2)

Szarlotka to chyba moje ulubione ciasto, bo można przygotować ją na tysiąc sposobów!

szarlotka z malinami i krusoznką kuchnia agaty (1)

Dziś jabłecznik na kruchym spodzie, z tartymi jabłkami, nadającymi nutkę kwaskowatego posmaku malinami i gruba warstwą orzechowej kruszonki. Nie ma wyjścia- zakochacie się w tym cieście!

 

szarlotka z malinami i krusoznką kuchnia agaty (4)

Proporcje na długą foremkę (15×30 cm) lub klasyczną ok. 20×20 cm.

Dodaj sól, mąkę i proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj, aby tylko składniki się połączyły (ciasto nie ma być jednolite).

3/4 ciasta przełóż do foremki, w jakiej będziesz piec ciasto i wyłóż nim dno. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 oC na 10 minut, niech się lekko podpiecze.

Do reszty ciasta dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i orzechy, palcami rozdrobnij na drobną kruszonkę.

Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wymieszaj z cukrem, malinami i (opcjonalnie) cynamonem. Wyłóż na podpieczony wierzch. Wierzch posyp kruszonką. Ponownie wstaw do piekarnika. Zapiekaj ok. 45 minut w temp. 180 oC, aż wierzch ładnie się zrumieni. Jabłecznik podawaj oprószony cukrem pudrem.

-->