Przepisy
Agaty

Twarogowy „makaron” z owocami

Makarony, Obiady, Owoce, Pierogi & kluski, Przepisy
Opis

W planie miałam robienie knedli, jednak upały nad wyraz skutecznie odwiodły mnie od spędzania w kuchni choćby dodatkowych kilku minut. Poszłam więc po mniejszej linii oporu i z twarogowego ciasta (mojego ulubionego!) przygotowałam coś w rodzaju makaronowych kluseczek świetnie komponujących się z letnimi owocami.

DSC_0831 (2)

Danie to można jeść na ciepło lub zimne. Dla mnie stało się obiadem, ale sprawdzi się także jako sycący podwieczorek.

DSC_0826 (3)

Jeśli macie jednak ochotę na klasyczne knedle, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je z TEGO przepisu, są nieziemskie!

DSC_0833 (2)

Po tym czasie rozwałkuj na placek o grubości ok. 2 mm, oprósz mąką i luźno zwiń (jak duży naleśnik). Pokrój na paski o szerokości ok. 1 cm.

Gotowy „makaron” ugotuj w osolonej wodzie. Kluseczki muszą wypłynąć na powierzchnię wody, wtedy będą gotowe.

Owoce wymieszaj z cukrem , odstaw na kilka minut, aż puszczą sok. Nakładaj je na porcję kluseczek, polej śmietanką.

-->