Przepisy
Agaty

Rabarbar z truskawkami pod kruszonką (crumble)

Desery, Przepisy – blog kulinarny
Opis

DSC_0837 (3)

Kupiłam fenomenalny rabarbar, wściekle różowy w środku, który po ugotowaniu wyglądał jak ze słodkiego snu Barbie. Jego kwaśny smak zrównoważyłam słodkimi truskawkami, a wierzch przykryłam warstwą chrupiącej, maślano-owsianej kruszonki.

DSC_0835 (2)

Deser podałam z puddingiem waniliowym. Szczerze mówiąc poszłam na skróty i użyłam gotowy (choć pyszny, z prawdziwą wanilią). Jeśli macie jednak czas i ochotę sami go przygotować, polecam TEN przepis.

DSC_0831 (4)

Na patelni rozgrzej masło, wrzuć rabarbar, dodaj cukier i duś 2 minuty pod pokrywką. Wyłącz ogień i dodaj truskawki, wymieszaj. Owoce powinny lekko zmięknąć, ale wciąż pozostać w kawałkach. Przestudź i dodaj mąkę.

Wymieszaj wszystkie składniki kruszonki (dłońmi lub mikserem), aż powstaną grudki o konsystencji mokrego piasku.

Owoce powkładaj do pojemniczków do zapiekania, na wierzchu ułóż kruszonkę. Piecz w temp. 180 oC ok. 20 minut, pod koniec włączyłam opcję grilla, żeby przyrumienić wierzch. Podawaj na ciepło z lodami lub sosem waniliowym.

-->