Przepisy
Agaty

Serniczki z rabarbarem

Ciasta, Desery, Przepisy
Opis

DSC_0829

Sezon owocowy staram się wykorzystać w 100 %, dlatego rabarbar jest u mnie ostatnio częstym gościem. Jego kwaskowaty smak staram się łączyć z łagodniejszymi akcentami, waniliowe serniczki nadają się do tego doskonale!

DSC_0830 (3)

Wielkim plusów przygotowywania serników w małych foremkach jet szybkość ich pieczenia. Wystarczy 20-25 minut i deser upieczony! Żeby było jeszcze szybciej, jako bazę do ciast wykorzystałam ciasto francuskie.

DSC_0828 (3)

Na patelni rozgrzej masło, dodaj obrany i pokrojony w ok. 2 cm kawałki rabarbar. Dosłodź do smaku, gotuj na małym ogniu pod przykryciem kilka minut (możesz dodać odrobinę wody), aż rabarbar się rozpadnie i powstanie w miarę jednolity sos.

Serniczki podawaj schłodzone z porcją sosu i owocami (np. truskawkami) dla ozdoby.

-->