Twarogowe knedle ze śliwkami
Już drugi raz ( plus raz mojej Mamy) robiłam knedle z przepisu Basi i za każym razem wychodziły obłędnie pyszne. Ciasto na nie jest delikatne w smaku i łatwe w obróbce niczym plastelina. Do nadzienia użyłam truskawek i śliwek (osobno, ma się rozumieć…) i byłam szczerze zachwycona! Spróbujcie, szczerze radzę!
- twaróg - 250 g, trzykrotnie mielony
- mąka pszenna - 75 g
- mąka krupczatka - 75 g
- masło - 1 łyżka
- jajko - 1 szt
- sól - szczypta
- śliwki - ok. 20-25 sztuk
Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 20 minut, żeby odpoczęło. Rozwałkować lub ręką “rozpłaszczać” kawałki ciasta. Każdą wypestkowaną wcześniej śliwkę owinąć porcją ciasta formując zgrabną kulkę. Gotować w osolonej wodzie ok. 8 minut.
Podawać z cukrem i masłem (ja ugotowałam syrop z cukru, wody i masła) i cynamonem.
Zrobiłam :) Są przepyszne, ciasto delikatne. Nawet Mąż się zajadał, a nie przepada za obiadami słodko. Pyszności
[…] macie jednak ochotę na klasyczne knedle, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je z TEGO przepisu, są […]
Tu nie ta sama Paula, co pod spodem ;)
Ciasto na knedle naprawę pyszne :)
-
Witaj Paulo nr 2! :) Fajnie, że ciasto Ci zasmakowało, ja je uwielbiam!
Chyba coś robię zupełnie niewłaściwie, bo ciasto zrobione z podanych proporcji miało konsystencję taką jak ucierane… Mowy niw było o zagniataniu czy też formowaniu czegokolwiek musiałam dodać trzecie tyle mąki by dało się cokolwiek zrobić. Niestety koniec końców ciasta było za dużo, za grube i za twarde to chyba pierwszy przepis, z którym mam problem. Zwykle nie miewam takich kuchennych perypetii. Używał sera w wiaderku, a ciasto robiłam w malakserze. Tyle, że to chyba nie powinno mieć znaczenia. Co może być przyczyną kłopotów?
-
Jestem szczerze zdziwiona, bo nie dalej niż w niedzielę robiłam knedle z tego przepisu. Wydaje mi się, że problemem u Pani była konsystencja twarogu- ja kupuję najczęściej mielony w kostce- jest mniej wilgotny niż wiaderkowy. W tym upatrywałabym problemu.
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Knedle twarogowe to świetna alternatywa dla knedli ziemniaczanych, właśnie skończyłam jeść – wyszły pyszne, przepis wart polecenia :)