Przepisy
Agaty

Wakacyjny makaron z kurkami i cukinią

Makarony, Obiady, Przepisy, Vege
Opis

Bo latem to jest tak, że trzeba gotować szybko i z tego, co jest akurat pod ręką!

makaron z kurkmi i cukinią kuchnia agaty (3)

Sezon na kurki w pełni, cukinii w brud, pomysł na obiad rodzi się więc w zasadzie sam.

makaron z kurkmi i cukinią kuchnia agaty (1)

Tutaj jedna uwaga, chodzi o smażenie grzybów. Pamiętajcie, żeby po pierwsze nie moczyć kurek w wodzie- bardzo łatwą ją chłoną, potem w daniu nie mają smaku. Najlepiej czyścić je na sucho, lekko tylko wilgotną ściereczką zdejmować z nich brud. Po drugie- smażenie. Tłuszcz na patelnię i smażymy na dużym ogniu. Tyko wtedy grzyby ładnie się zarumienią i zyskają intensywny smak. Zbyt mały „ogień” powoduje, że grzyby puszczają soki i zamiast się smażyć, gotują się, tracąc przy tym masę aromatu.

makaron z kurkmi i cukinią kuchnia agaty (2)

Z podanych proporcji przygotujecie 3-4 porcje dania.

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, usmaż na niej na złoto oczyszczone kurki (patrz uwagi w tekście). Odłóż je na miseczkę.

Na tą samą patelnie wlej resztę oliwy, zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę z dodatkiem rozmaryny i tymianku. Gdy cebula będzie miękka, dodaj pokrojone na talarki cukinie. Przesmaż (cukinia powinna pozostac jędrna-nie smaż jej zbyt długo). Dodaj grzyby i wlej śmietankę. Gotuj kilka minut na dużym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku, podawaj z ciepłym makaronem, opcjonalnie posyp świeżo utartym serem jak parmezan czy grana padano.

-->