Przepisy
Agaty

Wakacyjny makaron z kurkami i cukinią

Makarony, Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Vege

Bo latem to jest tak, że trzeba gotować szybko i z tego, co jest akurat pod ręką!

makaron z kurkmi i cukinią kuchnia agaty (3)

Sezon na kurki w pełni, cukinii w brud, pomysł na obiad rodzi się więc w zasadzie sam.

makaron z kurkmi i cukinią kuchnia agaty (1)

Tutaj jedna uwaga, chodzi o smażenie grzybów. Pamiętajcie, żeby po pierwsze nie moczyć kurek w wodzie- bardzo łatwą ją chłoną, potem w daniu nie mają smaku. Najlepiej czyścić je na sucho, lekko tylko wilgotną ściereczką zdejmować z nich brud. Po drugie- smażenie. Tłuszcz na patelnię i smażymy na dużym ogniu. Tyko wtedy grzyby ładnie się zarumienią i zyskają intensywny smak. Zbyt mały „ogień” powoduje, że grzyby puszczają soki i zamiast się smażyć, gotują się, tracąc przy tym masę aromatu.

makaron z kurkmi i cukinią kuchnia agaty (2)

Z podanych proporcji przygotujecie 3-4 porcje dania.