Przepisy
Agaty

Zbożowe batoniki i szybkie śniadanie do pracy- płatki kukurydziane niejedno mają imię!

Ciasteczka, Desery, Przekąski, Przepisy, Śniadania
Opis

Piątek, 8 rano. Od Torunia po Toronto, na stołach podobny zestaw. Kubek soku lub filiżanka czarnej kawy, kawałek jabłka, cząstka pomarańczy i miseczka pełna płatków kukurydzianych. Do tego mleko, u mnie zawsze ciepłe, ale w niejednym domu- prosto z lodówki. Zestaw klasyczny, prosty, a przy tym jakże smaczny. Rano czas jest najważniejszy, a miska płatków na śniadanie to gratisowe 10 minut na sen ;)

nestle corn flakes kuchnia agaty (3)

Jednak dziś razem z Nestle Corn Flakes chciałam pokazać, że na miseczce z mlekiem świat „kornflejksów” się nie kończy. Ich delikatny smak i chrupkość aż proszą się o kuchenne eksperymenty. Dziś dwa z nich.

nestle corn flakes kuchnia agaty (7)

Po pierwsze batoniki zbożowe. Przygotowałam wersję słodkiej przekąski idealnej do zabrania na plac zabaw czy przekąszenie na poobiedni deser.

nestle corn flakes kuchnia agaty (1)

W trakcie wakacji z dzieckiem słodkości nie unikniesz:) W środku batonika to, co dzieci (i nie oszukujmy się, dorośli także!) lubią- chrupiące płatki, słodkie rodzynki. Dodałam też pestki słonecznika i masło orzechowe o lekko słonym posmaku. Do posłodzenia batoników wybierzcie dowolnie: miód, syrop z agawy czy daktyli. Kto co lubi!

nestle corn flakes kuchnia agaty (6)

Pora na wersję „na wynos”.  Niejednokrotnie przekonałam się, jakie to okropne uczucie nie wziąć ze sobą do pracy drugiego śniadania. Burczenie w brzuchu i nerwowe poszukiwanie sklepu z drożdżówkami… A przecież wystarczą 3 minuty przed wyjściem do biura i drugie śniadanie gotowe!

nestle corn flakes kuchnia agaty (5)

Dziś proponuję coś w zdecydowanie letnim klimacie. Chłodny jogurt z dużą ilością malin, chrupiącą warstwą płatków kukurydzianych i kokosa nie tylko sprawi, że nie będziemy głodni, ale też miło orzeźwi w długi dzień przy biurku!

Płatki kukurydziane lekko rozkrusz, wymieszaj z płatkami owsianymi i wiórkami kokosowymi oraz suszonymi owocami (te większe- posiekaj). W małym rondelku rozpuść olej kokosowy. Dodaj go do płatków razem z miodem i masłem orzechowym. Dokładnie wymieszaj masę (najwygodniej rozbić to dłońmi). Jeśli masa nie klei się wystarczająco, dodaj nieco więcej masła orzechowego lub miodu. Przygotuj małą prostokątną foremkę (ok. 20×20 cm), wyłóż ją folią spożywczą. Na folii rozłóż masę na batoniki, mocno ją dociśnij ubijając np. płaskim dnem szklanki. Wstaw do lodówki na min. 2 godziny, by masa stężała. Gotowe batoniki podziel na porcje.

„Jogurt do pracy”:

Połowę malin zmiksuj z jogurtem i miodem na gładki krem. Wiórki kokosowe upraż na złoto na suchej patelni. W zamykanym pojemniku ułóż część jogurtu naturalnego lekko przemieszanego z wcześniej zmiksowaną porcją jogurtu malinowego. Na wierzchu dodaj świeże owoce, płatki kukurydziane i wiórki kokosowe. Powtórz kilka razy, aż wypełnisz takimi warstwami cały pojemnik. Przechowuj w lodówce.

-->