Przepisy
Agaty

Idealne gołąbki wegetariańskie

Obiady, Przepisy, Vege, Warzywa
Opis

wegetariańskie gołąbki kuchnia agaty (4)

To chyba zupełnie naturalne, że latem chce nam się jeść lżej. Wakacje to idealna pora, by do menu wprowadzić trochę więcej warzyw- wszystko jest takie świeże i dorodne!

wegetariańskie gołąbki kuchnia agaty (7)

Idąc tym tropem poeksperymentowałam z naszą klasyką- gołąbkami i z wyników tych prób jestem bardziej niż zadowolona! Gołąbki bez mięsa wyszły obłędnie pyszne, tak intensywne w smaku, że mój mąż nie zorientował się, że nie ma w nich mięsa! :)

wegetariańskie gołąbki kuchnia agaty (8)

wegetariańskie gołąbki kuchnia agaty (2)

Wyglądają dokładnie jak te klasyczne, więc tak też moje gołąbki podałam- z sosem ze śmietanką i koperkiem, na wierzchu dodałam trochę przesmażonych na maśle kurek.

wegetariańskie gołąbki kuchnia agaty (5)

Możecie gołąbki przygotować też w wersji wegańskiej z sosem np. pomidorowym, bez dodawania jajka do farszu.

Z proporcji przygotujecie ok. 10 gołąbków.

Kalafior podziel na małe części (możesz go pokroić), skrop oliwą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC i piecz do miękkości ok. 20 minut. Ostudź.

Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj drobno pokrojone pieczarki i smaż (na sporym ogniu- wtedy grzyby się usmażą, a nie będą dusić i nie puszczą wody) na złoto z dodatkiem kolendry, soli i pieprzu.

Kaszę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.

W dużej misce połącz kalafior (możesz utłuc go na małe kawałki tłuczkiem do ziemniaków lub rozdrobnić widelcem), kaszę, pieczarki z cebulką. Wbij jajko i dodaj bułkę tartą. Farsz dopraw do smaku.

Na dece do krojenia rozłóż liść kapusty, delikatnie wykrój twardą część od nasady. Nałóż porcję farszu i szczelnie zawiń (farsz układaj na dole liścia, zawiń do środka boki liścia, a następnie zroluj całość). Gotowe gołąbki układaj ciasno w dużym garnku (jeśli będą miały zbyt dużo  miejsca wokół siebie, rozwiną się w czasie gotowania). Zalej je bulionem/wodą. Dopraw zielem angielskim, lubczykiem, liściem laurowym. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.

Śmietankę połącz z mąką ziemniaczaną i koperkiem. Wlej do gołąbków. Dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Sos dopraw do smaku.

Gołąbki podawaj z kaszą lub ziemniakami, dodatkowo (jak pisałam w składnikach), dodać możesz usmażona na maśle z cebulką kurki.

-->