Przepisy
Agaty

Kokosowe ciasto z malinami (bez dodanego tłuszczu)

Ciasta, Desery, Owoce, Przepisy – blog kulinarny
Opis

ciasto kokosowe z malinami bez tłuszczu kuchnia agaty (2)

To chyba ten wakacyjny klimat ciągle pcha mnie w stronę kokosów i kokosowych deserów.

ciasto kokosowe z malinami bez tłuszczu kuchnia agaty (1)

Tym razem ciasto, naprawdę wyjątkowe. Aromatyczne, wilgotne i wyjątkowo długo utrzymujące świeżość, a do tego przygotowane bez dodawania tłuszczu (jedyny to ten pochodzący z mleka kokosowego). Jeśli potrzebujecie jeszcze jednej zachęty, dodam, że do jego przygotowania nie potrzeba nawet używać miksera. Miska, łyżka i do dzieła!

ciasto kokosowe z malinami bez tłuszczu kuchnia agaty (3)

Podane proporcje na blaszkę o średnicy ok. 25 cm.

ciasto kokosowe z malinami bez tłuszczu kuchnia agaty (4)

Dodaj do nich jajko i połącz.

Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.

Gotowe ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż maliny, posyp „grubymi” wiórkami kokosowymi (lub np. płatkami migdałów). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40 minut.

-->