To chyba ten wakacyjny klimat ciągle pcha mnie w stronę kokosów i kokosowych deserów.
Tym razem ciasto, naprawdę wyjątkowe. Aromatyczne, wilgotne i wyjątkowo długo utrzymujące świeżość, a do tego przygotowane bez dodawania tłuszczu (jedyny to ten pochodzący z mleka kokosowego). Jeśli potrzebujecie jeszcze jednej zachęty, dodam, że do jego przygotowania nie potrzeba nawet używać miksera. Miska, łyżka i do dzieła!
Podane proporcje na blaszkę o średnicy ok. 25 cm.
Składniki:
wiórki kokosowe - 1 szklanka
mleko kokosowe - 1 i 1/2 szklanki
cukier - 1 szklanka
jajko - 1 szt
mąka pszenna - 1 i 2/3 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1/2 łyżeczki
maliny - ok. 15 szt
"grube" wiórki kokosowe - 3 łyżki- opcjonalnie
Przygotowanie:
Wiórki kokosowe zalej mlekiem kokosowym i odstaw na 15 minut.
Dodaj do nich jajko i połącz.
Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.
Gotowe ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż maliny, posyp „grubymi” wiórkami kokosowymi (lub np. płatkami migdałów). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40 minut.
Przepis
Kokosowe ciasto z malinami (bez dodanego tłuszczu)
Składniki:
wiórki kokosowe - 1 szklanka
mleko kokosowe - 1 i 1/2 szklanki
cukier - 1 szklanka
jajko - 1 szt
mąka pszenna - 1 i 2/3 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1/2 łyżeczki
maliny - ok. 15 szt
"grube" wiórki kokosowe - 3 łyżki- opcjonalnie
Przygotowanie:
Wiórki kokosowe zalej mlekiem kokosowym i odstaw na 15 minut.
Dodaj do nich jajko i połącz.
Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.
Gotowe ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż maliny, posyp „grubymi” wiórkami kokosowymi (lub np. płatkami migdałów). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40 minut.
Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.
Gotowe ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż maliny, posyp „grubymi” wiórkami kokosowymi (lub np. płatkami migdałów). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40 minut.
-->
Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami?
Zapisz się do newslettera i jako pierwszy odbierz smakowite przepisy!
Mnie też w letnim okresie szczególnie ciągnie do kokosa, bo bardzo mi pasuje do naszych letnich owoców! Ciasto koniecznie muszę wypróbować