Przepisy
Agaty

Truskawki z rabarbarem i ciastem jogurtowym – cobbler

Desery, Owoce, Przepisy – blog kulinarny
Opis

cobbler truskawki rabarbar kuchnia agaty (4)

Ostatnie truskawki na targu, przygotujmy więc z nich coś naprawdę smacznego!

cobbler truskawki rabarbar kuchnia agaty (1)

cobbler truskawki rabarbar kuchnia agaty (6)

Cobbler czyli owoce zapiekane pod warstwą jogurtowo- maślanego ciasta to deser, który szczególnie lubię, bo:

a) możesz przygotować go z w zasadzie dowolnych owoców (połączenie truskawek i rabarbaru sprawdza się znakomicie!)

b) nie potrzeba miksera, wszystkie składniki z grubsza mieszamy widelcem i gotowe!

c) ten deser idealnie komponuje się z gałką lodów lub sosem waniliowym. To dla mnie bardzo ważny argument ;)

cobbler truskawki rabarbar kuchnia agaty (4)

Cobbler najlepiej podawać jeszcze ciepły. Owocowy sos rozlewający się po talerzu, to jeden z najlepszych smaków lata!

cobbler truskawki rabarbar kuchnia agaty (5)

W misce połącz mąkę z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i jogurtem. Dodaj pokrojone w małą kostkę masło i krótko wymieszaj całość (np. widelcem). Ciasto nie powinno być gładkie, ma mieć grudki i być niejednolite.

Łyżką nałóż ciasto na wierzch owoców, w nieregularnych odstępach (jak na zdjęciu). Posyp grubym cukrem. Zapiekaj ok. 25 minut w temp. 200 oC, wierzch ciasta musi się ładnie zarumienić, a owoce puścić sok. Przed podaniem odczekaj chwilę, aby sos zebrany w naczyniu lekko zgęstniał. Podawaj na ciepło np. z lodami, sosem waniliowym lub bitą śmietanką.

-->