Przepisy
Agaty

Domowe jogurtowe lody z owocami i płatkami owsianymi

Desery, Owoce, Przepisy
Opis

jogurtowe lody kuchnia agaty (2)

 

Przygotowanie domowych lodów na patyku to istna bułka z masłem! Podstawą jest jogurt grecki i śmietanka, a reszta to już tylko kwestia naszej wyobraźni!

jogurtowe lody kuchnia agaty (3)

Do moich lodów wybrałam lekko kwaskowate maliny oraz trochę chrupiących zbóż: płatki owsiane, kaszę jaglaną (w formie ekspanowanych „dmuchanych” kuleczek- dostaniecie ją w większości marketów w dziale z płatkami śniadaniowymi) plus płatki migdałów. Wszystkie „suche” dodatki łączę ze słodkim syropem z agawy, daktylowym lub miodem, mają bardziej deserowy smak i nie nasiąkają mocno masą jogurtową.

jogurtowe lody kuchnia agaty (1)

 

Ilość otrzymanych z proporcji lodów zależy od wielkości foremek, jakich będziecie używać.

jogurtowe lody kuchnia agaty (5)

Jogurt połącz ze śmietanką, cukrem i sokiem z cytryny. W razie konieczności dodaj więcej cukru/soku z cytryny. Do masy jogurtowej dodaj lekko rozgniecione widelcem maliny i płatki, delikatnie wymieszaj.

Masę na lody od razu przekładaj do pojemniczków na lody, schowaj do całkowitego zmrożenia do zamrażarki.

-->