Wielkanocna tarta cytrynowa
Wszyscy rodzinnie uwielbiamy tartę cytrynową. To wspaniałe połączenie słodyczy z cierpko-kwaśną nutą cytrusów jest wprost uzależniające. Wyobraźcie sobie proszę kruchy, maślany spód, a na nim kremowe nadzienie cytrynowe. To deser bezsprzecznie wart grzechu (porzucenia diety;).
Jasnożółty kolor tarty świetnie komponuje się z wiosennym, pastelowym nastrojem Świąt Wielkanocnych, szczególnie jeśli ozdobicie każdą porcję cukrowymi lub czekoladowymi jajeczkami, albo (tak jak ja, trochę dla zabawy) żelkowymi jajkami sadzonymi :)
Tartę upiekłam w foremce ok. 25 x 25 cm i pokroiłam w kwadratowe porcje. Możecie jednak z powodzeniem użyć klasycznej okrągłej foremki o średnicy ok. 25 cm. Na koniec muszę dodać ostrzeżenie: ta tarta jest tak pyszna, że będziecie piec ją nie tylko na Wielkanoc. Do naszego domowego menu weszła na stałe i naprawdę piekę ją gdy tylko jest okazja, albo rodzina ma ochotę na coś pysznego.
Muszę wypróbować tą tartę :)