Przepisy
Agaty

Idealny sernik wielkanocny

Ciasta, Desery, Przepisy – blog kulinarny, Święta
Opis

porcja sernika na talerzyku

To już tradycja, że na wielkanocnym stole, obok drożdżowej baby (przy okazji, naprawdę polecam tę Neli Rubinstein) gości sernik. Lekki, kremowy, po prosu idealny! W wielu domach bez sernika nie ma Świąt  Wielkanocnych, chyba znacie to z autopsji. Jajka jakami, ale nie ma to jak dobry sernik!

Jaki twaróg do sernika kupić?

Żeby przygotować naprawdę wyśmienity sernik, na pewno musimy pochylić się nad składnikami. Niech będą najwyższej jakości. Jajka od szczęśliwych kur i ser- bo to właśnie twaróg jest tu najważniejszy. Nie kupujcie proszę gotowych mas sernikowych, już przyprawionych cukrem i aromatami- zwykle sporo w nich wody i stabilizatorów, poza tym nie mamy wpływu na to, jak słodka jest masa, jakiej użyjemy do wypieku naszego sernika. Najlepszy jest ser tłusty lub półtłusty, w kostkach- nie ma w nim dużo wilgoci, sernik będzie miał więc doskonałą konsystencję i smak.

sernik na talerzyku

Przygotowując ten sernik na Wielkanoc, posiłkowałam się przepisem ze strony Moje Wypieki, lekko go tylko uprościłam, bo lubię sobie ułatwiać kuchenne życie:) Nie zmieniło to faktu, że prawdopodobnie zakochacie się w tym lekkim, a zarazem kremowym serniku. Nasz porcja zniknęła w ciągu jednego dnia!

Przepis przygotowałam na niezbyt dużą foremkę ok. 30 x 20 cm., jeśli macie ochotę na większą ilość tego doskonałego ciasta, z powodzeniem możecie podwoić ilość składników i upiec naprawdę spory sernik wielkanocny!

sernik na wielkanoc

Jako spodu do sernika, używa się w tym przepisie ciasteczek („Petit Beurre„- moje ulubione to te z Jutrzenki!), co jeszcze przyspiesza cały proces przygotowywania ciasta- połowa roboty z głowy ;). Polecam z całego serca!

sernik na talerzyku

***

  1. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie rozłóż równą warstwą ciasteczka.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodawaj partiami twaróg, cały czas ucierając.
  4. Dodaj roztopione masło, proszek budyniowy, mąkę pszenną i esencję waniliową. Zmiksuj.
  5. Do masy wlej śmietankę, miksuj, aż masa ładnie zgęstnieje.
  6. W osobnej misce białka ubij na sztywną pianę.
  7. Delikatnie dodaj ubite białka (nie mieszaj już mikserem, tylko delikatnie- łyżką lub szpatułką).
  8. Masę serową przelej na ułożone w formie herbatniki.
  9. Piecz w temperaturze 170ºC przez około 50 minut w kąpieli wodnej (formę z sernikiem włóż do większego naczynia żaroodpornego, do którego wlej wrzącą wodę do połowy wysokości formy z sernikiem).
  10. Po upieczeniu zostaw sernik w stygnącym piekarniku przez około 30 minut, następnie już samą foremkę (bez naczynia z wodą)  zostaw w piekarniku, do całkowitego wystudzenia (najlepiej na całą noc).
-->