Przepisy
Agaty

Zapiekanka makaronowa z jarmużem

Makarony, Obiady, Przepisy, Vege, Warzywa
Opis

zapiekanka makaronowa z jarmużem (3)

Wydawać by się mogło, że faszerowanie makaronu na zapiekankę to żmudna praca i obiad zdecydowanie nie z kategorii „fast food”. Fakt, zajmuje to kilka (ale dosłownie kilka!) minut, a potem tylko do piekarnika i reszta robi się sama!

zapiekanka makaronowa z jarmużem (5)

Duże makaronowe muszle (conchiglioni) nadziałam farszem z jarmużu i delikatnej ricotty, całość zalałam beszamelem i hop, do pieca! Na wierzchu kilka zapieczonych pomidorów koktajlowych, które dodają trochę kwaskowatego smaku do tej mlecznej palety.

zapiekanka makaronowa z jarmużem (1) zapiekanka makaronowa z jarmużem (2)

Jeśli nie macie/nie lubicie jarmużu, możecie użyć szpinaku, też świetnie się tu sprawdzi.

zapiekanka makaronowa z jarmużem (4)

Proporcje na ok. 3 porcje.

zapiekanka makaronowa z jarmużem (7)

Na tę samą patelnię włóż masło, roztop. Dodaj mąkę, wymieszaj. Wlej mleko i zagotuj (ciągle mieszając, najlepiej trzepaczką-rózgą), aż powstanie gładki sos. Dopraw go do smaku.

Ricottę połącz z przestudzonym jarmużem, dodaj parmezan, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.

Makaron ugotuj na półtwardo ok. 7 minut, w osolonej wodzie. Przelej zimną wodą.

Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą. Do każdej makaronowej muszli włóż łyżeczkę nadzienia z ricotty.

Muszle układaj blisko siebie w naczyniu do zapiekania. Ułożony makaron zalej sosem beszamelowym (sos powinien pokryć makaron), na wierzchu ułóż pomidory.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 40 minut. Podawaj na ciepło.

-->