Przepisy
Agaty

Kremowa polenta z grzybami i szpinakiem

Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Vege
Opis

kremowa polenta z grzybami (3)

Mamy marzec, ale za oknem to jeszcze nie „to”, więc po przyjściu do domu, stale mam ochotę na coś rozgrzewającego i kojącego. Taka właśnie jest kremowa polenta.

kremowa polenta z grzybami (2)

Choć nazwa „nie nasza”, składniki bardzo łatwo dostępne. Polenta to nie innego niż kaszka kukurydziana. Gotowana tak długo, aż stanie się gładka, na koniec zaś doprawiona odrobiną masła i dojrzewającego sera- np. parmezanu.

kremowa polenta z grzybami (1)

Moją polentę podałam z sosem grzybowym (pieczarkowym). Duża ilość posiekanej natki pietruszki będzie doskonałym uzupełnieniem tego posiłku!

Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kasza będzie zupełnie miękka (w razie konieczności dodaj w trakcie więcej wody- kasza będzie z czasem gęstniała, więc warto, by na początku była nieco płynna).

Gotową kaszę zestaw z ognia, dopraw świeżo tartym dojrzewającym serem i zimnym masłem. Wymieszaj, dopraw do smaku.

Pieczarki pokrój w cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę.

Dodaj grzyby i smaż, aż się zarumienią (na większym ogniu). Dodaj mąkę, przesmaż.

Dodaj listki szpinaku, zalej śmietanką. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje, dopraw do smaku.

Sos grzybowo-szpinakowy podawaj na ciepłej polencie, przed podaniem oprósz świeżo mielonym pieprzem, możesz posypać jeszcze odrobiną tartego sera.

-->