Przepisy
Agaty

Babeczki z cytrynowym crème pâtissière i herbatą matcha

Desery, Przepisy – blog kulinarny, Święta

crème pâtissière z matcha kuchnia agaty (2)

Dziś 17 marca, jak świat długi i szeroki obchodzony jako dzień Świętego Patryka. Nie mogłam więc zaprezentować dziś niczego, co nie byłoby zielone, prawda?!

crème pâtissière z matcha kuchnia agaty (1)

Koncepcja tego deseru jest bardzo prosta. Z kruchego, maślanego ciasta wypiekamy spody do tart- mogą być na jeden kęs, jak moje, lub przygotować możecie duży, klasyczny spód do tarty.

crème pâtissière z matcha kuchnia agaty (5)

Do tego crème pâtissière, francuska klasyka deserowa na bazie mleka i żółtek. Mój doprawiłam sporą ilością soku i skórki cytrynowej oraz oczywiście japońską zieloną herbatą matcha, dzięki której krem ma piękny, pistacjowy kolor, a deser zyskał lekki, herbaciany aromat.

crème pâtissière z matcha kuchnia agaty (4)

Z podanych proporcji przygotujecie jedną, dużą tartę lub nawet 25 mini-tartoletek, na jedne kęs.

Przy okazji przepis na inny zielony deser, babka z matchą, przepis znajdziecie TU.

ciasto z matcha kuchnia agaty(5)