Przepisy
Agaty

Ziemniaczana zapiekanka z grzybami leśnymi

Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Vege
Opis

Szukałam sposobu  na podanie grzybów, nie lubię jednak potraw zbyt przez nie zdominowanych, lubię je bardziej jako dodatek. Tak wpadłam na pomysł zrobienia prostą zapiekankę z ziemniaków i leśnych grzybów z dodatkiem świeżych ziół.

Wykorzystałam do niej mieszankę kurek, podgrzybków i koźlarzy oraz pachnący rozmaryn i tymianek, oba zioła świetnie łączące się z grzybowym aromatem.

Zapiekanki nie trzeba długo piec (większość jej składników jest już ugotowanych), wystarczy by ścięła się masa jajeczna, a wierzch ładnie zarumienił.

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekany por i czosnek,dorzuć grzyby pokrojone w kostkę oraz rozmaryn. Smaż, aż składniki będą miękkie. Przypraw solą i pieprzem.

Na dno tortownicy (lub innego naczynia do zapiekania) wyłóż 2/3 ziemniaków, układając dokładnie obok siebie plastry. Następnie wyłóż grzyby, na nich zaś resztę ziemniaków (nie mają zakrywać szczelnie całej zapiekanki).

Jajka połącz ze śmietaną, przypraw do smaku. Mieszanką polej grzyby i ziemniaki. Wstaw do pieca nagrzanego do 180 oC, piecz aż wierzch będzie zarumieniony, ok. 30 minut. Przed podaniem odczekaj kilka minut,  żeby zapiekanka lepiej związała. Posypany listkami tymianku.

-->