Przepisy
Agaty

Ziemniaczana zapiekanka z grzybami leśnymi

Obiady, Przepisy, Vege
Opis

Szukałam sposobu  na podanie grzybów, nie lubię jednak potraw zbyt przez nie zdominowanych, lubię je bardziej jako dodatek. Tak wpadłam na pomysł zrobienia prostą zapiekankę z ziemniaków i leśnych grzybów z dodatkiem świeżych ziół.

Wykorzystałam do niej mieszankę kurek, podgrzybków i koźlarzy oraz pachnący rozmaryn i tymianek, oba zioła świetnie łączące się z grzybowym aromatem.

Zapiekanki nie trzeba długo piec (większość jej składników jest już ugotowanych), wystarczy by ścięła się masa jajeczna, a wierzch ładnie zarumienił.

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekany por i czosnek,dorzuć grzyby pokrojone w kostkę oraz rozmaryn. Smaż, aż składniki będą miękkie. Przypraw solą i pieprzem.

Na dno tortownicy (lub innego naczynia do zapiekania) wyłóż 2/3 ziemniaków, układając dokładnie obok siebie plastry. Następnie wyłóż grzyby, na nich zaś resztę ziemniaków (nie mają zakrywać szczelnie całej zapiekanki).

Jajka połącz ze śmietaną, przypraw do smaku. Mieszanką polej grzyby i ziemniaki. Wstaw do pieca nagrzanego do 180 oC, piecz aż wierzch będzie zarumieniony, ok. 30 minut. Przed podaniem odczekaj kilka minut,  żeby zapiekanka lepiej związała. Posypany listkami tymianku.

-->