Przepisy
Agaty

Zupa krem z pieczonej marchewki i dyni

Przepisy, Zupy
Opis

Możecie mieć wrażenie, że dynię jemy codziennie i w zasadzie … niewiele się byście pomylili. Faktycznie jesienią dynię robię wyjątkowo często, uwielbiam jej uniwersalność. To taki kuchenny kameleon, zmienia się w zależności od dodatków, z jakimi ją połączymy.

DSC_0515 (2)

Dzisiejsza zupa to mix właśnie ulubionej dyni i wielokrotnie tu przeze mnie zachwalanych pieczonych warzyw. Bo pieczone warzywa mają wyjątkowy, głęboki smak. Marchewka staje się przesłodka, a przyrumienione jej kawałki nadają potrawom cudowną głębię smaku.

DSC_0517 (2)

 

Do dużego garnka włóż pokrojoną na kawałki dynię (gatunek hokkaido zupełnie się rozgotowuje, nie trzeba zdejmować z niego skóry). Zalej małą ilością wody i duś do miękkości.

Dodaj do niej upieczoną marchewkę i cebulę, całość zmiksuj dodając tyle bulionu (wody), by uzuskać kremową konsystencję. Przypraw do smaku pastą curry i solą. Przed podaniem wierzch skrop oliwą.

 

-->