Przepisy
Agaty

Drożdżowe placuszki z jabłkami

Naleśniki & placuszki, Przepisy – blog kulinarny, Śniadania
Opis

DSC_0343

Ja rozumiem, że zwykle rano jesteśmy na tyle głodni, że oczekiwanie, aż wyrośnie ciasto drożdżowe wydaje się być wiecznością. Jednak wierzci mi- czasami warto poczekać. Szczególnie, jeśli w niedalekiej przyszłości jawi się wizja puszystych placuszków z jabłkami. Do nich cukier puder. Obowiązkowo!

DSC_0346

Połącz z pozostałymi składnikami ciasta (robię to po prostu widelcem), na koniec dodaj obrane, pokrojone w kosteczkę jabłko.

Miskę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw na ok. 30 minut w ciepłe miejsce, ciasto po tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Placuszki smaż na małej ilości tłuszczu, nakładając na patelnię po pełnej łyżce ciasta,  na złoty kolor.

Przed podaniem posyp cukrem pudrem (dodatkowmo możesz oprószyć je cynamonem).

-->