Przepisy
Agaty

Zupa ziemniaczana

Obiady, Przepisy, Warzywa, Zupy
Opis

zupa ziemniaczana z grzybami kuchnia agaty (3)

Nie ma to, jak miska pełna rozgrzewającej zupy ziemniaczanej, na jesienną szarugę!

zupa ziemniaczana z grzybami kuchnia agaty (3)

Wzięłam się za jej gotowanie, bo potrzebowałam czegoś na rozgrzewkę, prostego (choć przy tym oczywiście smacznego!). Stanęło na zupie ziemniaczanej (kartoflance), choć w wersji nieco podkręconej. Dodałam do niej (na wierzch), podsmażoną na chrupko dojrzewającą szynkę i usmażone na złoto grzyby (akurat kupiłam azjatyckie shimei, ale poczciwe pieczarki czy boczniaki też świetnie się sprawdzą!).

zupa ziemniaczana z grzybami kuchnia agaty (4)

 

W zupie zostawiałam kawałki ziemniaków i tylko część zmiksowałam na gładki krem, aby zupa miała przyjemną konsystencję.

Moja zupa ziemniaczana swój kolor zawdzięcza szczypcie kurkumy. Podobno ma właściwości lecznice, jesiennej zupie na pewno dobrze więc zrobi!

Dolej odrobina oliwy i zeszklij drobno posiekany por (białą część) i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodaj obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Wymieszaj, smaż ok. 2 minuty. Warzywa zalej bulionem (ew. wodą) tak, by tylko przykrył składniki. Gotuj do miękkości.

W tym czasie, na małej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, usmaż na złoto grzyby (ogień pod patelnią musi być dość duży, aby grzyby usmażyły się, a nie dusiły i puściły soki). Pod koniec smażenia wlej sos sojowy, gdy się zredukuje, zdejmij grzyby z patelni.

Z zupy wyjmij ok. połowę ziemniaków. Pozostałe wraz z bulionem, w którym się gotowały, zmiksuj na gładką zupę z dodatkiem kurkumy i śmietanki. Do kremu dodaj z powrotem ugotowane ziemniaki, dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową.

Zupę podawaj na ciepło, z dodanymi na wierzchu grzybami, chrupiącą szynką, posypaną posiekanym szczypiorem.

-->