Przepisy
Agaty

Jabłecznik z żurawiną

Ciasta, Owoce, Przepisy – blog kulinarny
Opis

szarlotka z żurawiną kuchnia agaty (4)

Późna jesień pachnie ciastem z jabłkami. To idealny, prosty deser, a zarazem „poprawiacz humoru”, który działa jak najlepszy antydepresant, gdy za oknem szaruga i deszcz stukający o szyby.

szarlotka z żurawiną kuchnia agaty (2)

Dziś jabłecznik z dodatkiem świeżych żurawin (dodają nie tylko kwaskowatego posmaku, ale i kleksy pięknej czerwieni na cieście). W ostateczności można je pominąć i upiec ciasto z samymi jabłkami i posypać np. cynamonem, mielonym kardamonem, czy (ta jak zrobiłam to ja) grubym cukrem.

szarlotka z żurawiną kuchnia agaty (1)

Z podanych proporcji upieczecie ciasto o średnicy ok. 25 cm.

szarlotka z żurawiną kuchnia agaty (3)

Do ciasta dodaj połowę mąki wraz z sodą, proszkiem do pieczenia, solą. Wymieszaj.

Wlej maślankę. Wymieszaj.

Dodaj resztę mąki. Wymieszaj.

Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzchu ułóż cząstki obranego jabłka, rozłóż połówki żurawiny. Opcjonalnie posyp grubym cukrem lub oprósz cynamonem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 190 oC, piecz ok. 40 minut. Przed podaniem ostudź, możesz posypać cukrem pudrem.

-->