Przepisy
Agaty

Dyniowe pankejki

Naleśniki & placuszki, Przepisy – blog kulinarny, Śniadania, Warzywa
Opis

Placuszki z dyni to powiew optymizmu z rana, bo czy może być coś weselszego od porcji pięknych, pomarańczowych pankejków na talerzu?

dyniowe pankejki kuchnia agaty (5)

Pankejki  z dyni są bardzo delikatne, puszyste, a przy tym placki dyniowe są zdrowsze od tych tradycyjnych, dodajemy do nich przecież sporą porcję warzyw :)

dyniowe pankejki kuchnia agaty (3)

Do ciasta na placuszki dodaję puree z dyni- tu przeczytacie dokładnie, jak je przygotować (filozofia to żadna, wystarczy upiec bez żadnych dodatków porcje dyni, a następnie zmiksować je na gładkie puree).

dyniowe pankejki kuchnia agaty (1)

Z podanych proporcji usmażycie ok. 15 placuszków.

dyniowe pankejki kuchnia agaty (4)

W misce połącz puree z dyni z jajkiem, mlekiem i esencją waniliową.

Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż placuszki na złoto, z obu stron. Podawaj na ciepło z np. syropem klonowym i jogurtem naturalnym na wierzchu.

-->