Przepisy
Agaty

Błyskawiczny łosoś pieczony z pomidorami

Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Ryby & owoce morza

Na taki sposób przygotowania ryby mówi się „w papilotach” (z francuskiego „en papillote”). To nic innego, jak szczelne zawinięcie ryby w pergamin (papier do pieczenia), by ryba w piekarniku w zasadzie ugotowała się na parze, wraz z dodatkami, jakich użyjemy do jej przygotowania. Mogą to być cienko pokrojone młode warzywa, chlust białego wina i plasterek cytryny lub, taj jak dziś u mnie, zestaw włoski: pomidory koktajlowe, bazylia i oliwki.

Możecie wzbogacić danie dodatkiem innych ziół np. oregano czy tymianku, dodać kapary lub marynowane ziarenka zielonego pieprzu, dla ostrości.

Czas pieczenia ryby różnić się będzie w zależności od wielkości użytej porcji, przy takiej wielkości dłoni to ok. 12 minut. Ryba „w papilotach” to dobry pomysł dla kucharzy, którzy ryb nie przygotowują zbyt często, bo jest mniejsza szansa, że mięso będzie przesuszone.

Przed podaniem do ryby dołożyć możecie łyżeczkę pesto, będzie pysznie!