Przepisy
Agaty

Dorsz w sosie winno-maślanym z pomidorami
Obiady, Przepisy, Ryby & owoce morza
Opis

Nazwać to danie rybą w sosie pomidorowym byłoby sporym nietaktem. Kilka prostych składników składa się tu bowiem na naprawdę pyszne, a przy tym łatwe i szybkie do przygotowania danie, idealne na elegancki obiad.

Użyłam polędwiczek z dorsza, ale możecie je zastąpić filetem innej białej, delikatnej ryby.

Do przygotowania sosu najlepiej wybrać słodkie pomidory koktajlowe (np. malinowe- też występują w „mini wersji”). ta słodycz jest w sosie niezbędna, bo wytrawne nuty wnosi zarówno wino, jak i dodane do sosu kapary. W ostateczności dodajcie na koniec gotowania, do smaku, odrobinę cukru. Smak musi się dobrze równoważyć!

Ps. Dodatek bagietki- do wyjedzenia resztek sosu- wręcz obowiązkowy! ;)