Przepisy
Agaty

Jabłecznik z żurawiną
Ciasta, Owoce, Przepisy
Opis

szarlotka z żurawiną kuchnia agaty (4)

Późna jesień pachnie ciastem z jabłkami. To idealny, prosty deser, a zarazem „poprawiacz humoru”, który działa jak najlepszy antydepresant, gdy za oknem szaruga i deszcz stukający o szyby.

szarlotka z żurawiną kuchnia agaty (2)

Dziś jabłecznik z dodatkiem świeżych żurawin (dodają nie tylko kwaskowatego posmaku, ale i kleksy pięknej czerwieni na cieście). W ostateczności można je pominąć i upiec ciasto z samymi jabłkami i posypać np. cynamonem, mielonym kardamonem, czy (ta jak zrobiłam to ja) grubym cukrem.

szarlotka z żurawiną kuchnia agaty (1)

Z podanych proporcji upieczecie ciasto o średnicy ok. 25 cm.

szarlotka z żurawiną kuchnia agaty (3)